Proste pomysły na zdrowe śniadanie czyli warzywna frittata i babeczki truskawkowo-owsiane Inspiracje

Jest osobą która, bardzo szybko się nudzi i nie znosi rutyny. Uwielbiam próbować nowych rzeczy i kombinować w kuchni :) przejadła mi się owsianka, na szejki nie mam ochoty, więc postanowiłam wymyślić coś nowego! Poszperałam na youtube i tadam mam dwa nowe przepyszne śniadania!!!

 

BABECZKI TRUSKAWKOWO-OWSIANE

19022133_1601750503190931_1898310061_nskładniki:

  • 100 gram płatków owsianych górskich
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka świeżych lub mrożonych truskawek (tak naprawdę owoce są do wyboru, więc zdecyduj się na takie jakie lubisz najbardziej – borówki, maliny, jabłko, obojętnie).
  • oliwa w sprayu

przygotowanie:

  • rozgnieć dobrze banana na osobnym talerzyku
  • roztrzep jajko
  • wymieszaj wszystkie składniki ze sobą
  • nanieś oliwę na foremki do babeczek
  • ustaw piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem
  • przygotowaną masę przełóż do foremek
  • wstaw do piekarnika i piecz ok 15 min

Babeczki nie wyglądają jak te sklepowe nadmuchane, ale mimo to są wyśmienite, więc spokojnie jeśli Ci nie wyrosną 😉  SMACZNEGO

 

WARZYWNA FRITTATA

składniki:

  • warzywa twojego wyboru; ja zdecydowałam się na cebulę i pieczarki bo nic innego nie było w 19046835_1601750499857598_2091611906_nlodówce, ale papryka na pewno będzie tu świetnie pasować, cukinia, bakłażan dowolność;
  • świeże zioła np: koperek, szczypiorek czy bazylia; u mnie padło na koperek;
  • 8 średnich jajek;
  • sól, pieprz, ostra papryka;:
  • suszone pomidory oraz ciecierzyca z puszki (opcjonalnie)
  • oliwa w sprayu lub inny tłuszcz do posmarowania patelni;

sposób przygotowania:

  • ustaw piekarnik na temperaturę 160 stopni z termoobiegiem
  • drobno posiekaj wszystkie warzywa
  • jajka bardzo dokładnie roztrzep w osobnym naczyniu, dodając odrobinę przypraw i zioła
  • natłuść patelnię i podsmaż warzywa
  • dodaj ciecierzycę i suszone pomidory
  • przypraw do smaku
  • wolno wlej jajka na patelnię cały czas mieszając
  • mieszaj ok 5 min całość na małym ogniu; chodzi o to aby utrzymać gładką masę, jeśli w trakcie zaczną pojawiać się jakieś grudki koniecznie je porozbijaj (mam nadzieje, że jest to jasne o co mi chodzi )
  • włóż patelnię z naszym daniem do piekarnika i piecz przez ok 10-15 minut
  • frittata jest gotowa jak się wszystko ładnie zsiądzie
  • ostrożnie wyjmij z piekarnika i ściągnij z patelni
  • pokrój jak pizzę :)

Zjadłam dwie babeczki i jeden kawałek frittaty na śniadanie i czuję się przyjemnie najedzona. Resztę spakowałam do pojemniczków. Są teraz idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, albo szybkie śniadanie gdy się gdzieś spieszysz.  Przygotowujesz raz i masz aż 8 porcji!!! Warto więc w wolny dzień wszystko przygotować a potem w tygodniu tylko sięgnąć po pojemniczek z lodówki. Miłego gotowania!!!

19021437_1601750486524266_869889483_n

ZDROWO SZYBKO SMACZNIE

pozdrawiam!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *